Reumatism articular, Reumatologia si bolile reumatice


Meniu cont utilizator

Consultant de specialitate: Dr. Boala afecteaza in general copiii intre varstele ani, fiind mai rar intalnita la adulti. Incidenta bolii a scazut foarte mult in tarile dezvoltate, unde infectiile streptococice sunt prompt si corect tratate antibiotic.

reumatism articular

Boala ramane insa o problema de sanatate in zonele sarace — ex. Africa, estul si sudul Asiei. RAA apare dupa o infectie de regula faringiana cu streptococ beta-hemolitic de grup A.

Streptococul  beta-hemolitic este un microorganism cu capacitate de a induce hemoliza reumatism articular liza globulelor rosii in mediile de cultura.

Reumatism articular acut – Descriere generala

Modul exact prin care streptococul duce la aparitia bolii nu este cunoscut. Cea mai plauzibila ipoteza este cea legata de asemanarile dintre anumite structuri ale microorganismului si anumite componente din structura organismului nostru, care duc la apritia unei reactii imune incrucisate. Sistemul nostru imun confunda structurile proprii articulare, cardiace, etc. Nu toti pacientii care fac faringita cu streptococ beta-hemolitic de grup A, dezvolta RAA.

De asemenea infectiile streptococice localizate la alt nivel decat cel faringian ex. Exista anumiti factori genetici care par a fi implicati in sensibilitatea unora de a face RAA postinfectie streptococica ex.

Meniu de navigare

HLA DR 4, 2, 1, 3. Cei care au facut un episod de RAA au un risc mai mare de a face un alt episod, la un nou contact cu streptococul beta-hemolitic de grup A. Sunt numai anumite tipuri de streptococ care pot induce RAA, tulpinile cel mai frecvent incriminate fiind — M1, 3, 5, 6, 14, 18, 19, Factorii de risc din mediu sunt reprezentati de: reumatism articular, colectivitatile de copii si adulti tineri ex.

Varsta este si ea reumatism articular factor de risc — boala fiind rar diagnosticata la copiii sub 3 ani si la adultii peste 35 de ani.

reumatism articular

Sursele de infectie sunt reprezentate de bolnavii cu infectii streptococice active sau purtatorii asimptomatici de streptococi nazofaringian. Modul de transmitere a streptococilor poate fi direct prin eliminare de la nivelul nasului sau faringelui, prin vorbit, tuse, suflatul nasului si indirect prin obiecte contaminate- prosoape, servetele, batiste.

Au fost reumatism articular cazuri de alimente contaminate, precum cele lactate.

reumatism articular

Simptomele reumatismului articular acut Simptomele bolii sunt extrem de variabile. S-a remarcat ca exista o variabilitate in acest sens legata reumatism articular varsta pacientului.

reumatism articular

Astfel copiii fac aproape intotdeauna afectare cardiaca, au mai frecvent manifestari cutanate iar manifestarile articulare sunt mai degraba reprezentate de dureri articulare decat artrite.

In schimb adultii prezinta un tablou articular mai zgomotos pe langa durere articulara, apar si tumefactii si fac in schimb foarte rar afectare neurologica si cutanata. Manifestarile sistemice sunt starea generala alterata, febra inalta, fatigabilitate, scaderea poftei de mancare, paloare, uneori ascociate cu dureri abdominale mimand apendicitasangerari din nas la copii.

Formular de căutare

Afectarea articulara — cea mai frecventa manifestare a bolii se prezinta cu dureri articulare cel mai frecvent localizate la nivelul gleznelor, genunchilor, coate, pumn; mai rar afectate  sunt articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, soldurile si umerii. Durerile sunt migratorii — se muta de la o articulatie la alta.

reumatism articular

O parte din articulatiile afectate incep sa se umfle, inroseasca, fiind rosii si extrem de dureroase la mobilizare sau atingere. Fiecare articulatie este afectata pentru cateva zile — 1 saptamana, timp in care o a doua articulatie este afectata.

Știința Arcadia

Durata intregului episod este in jur de 1 luna, boala nelasand sechele. Artritele care persista reumatism articular 1 luna, sau care distrug articulatia, in ciuda tratamentului antiinflamator si antibiotic corect instituit, trebuie sa ridice suspiciunea unui alt diagnostic. Afectarea cutanata — noduli nedurerosi sub piele, fermi, mobili, sub 2 cm, localizati in preajma articulatiilor genunchi, coate, umarasociati cu afectarea cardiaca, eritemul marginat -eruptie cutanata rosie, trecatoare, nedureroasa, bine delimitata, plana sau in relief, cu margini neregulate, mai intens colorate decat centrul, localizata pe trunchi si brate, accentuata de expunerea la cald.

Afectarea cardiaca cardita este cea mai severa manifestare a bolii.

  1. Reumatismul - simptome si tratament Publicat la date de 16 Octombriede Ayurmed Denumirea generica de reumatism este atribuita diferitelor dureri sau probleme ale incheieturilor, oaselor sau muschilor.
  2. Unguent clafen
  3. Aceste simptome pot fi uşoare sau chiar absente la copiii de vârstă şcolară şi la adolescenţi.
  4. Este o boală reumatismală inflamatorie care apare ca și consecință nesupurativă a infecției faringiene cu streptococ beta-hemolitic de grup A și interesează țesuturile conjunctive ale întregului organism, dar în special articulațiile, inima și sistemul nervos central SNC.
  5. Articulațiile degetului mic pe braț rănit
  6. Lupus cutaneo

Simptomele sunt rezultatul afectarii tuturor structurilor cardiace: endocard, miocard, pericard si sunt reprezentate de durere in piept, palpitatii, oboseala, senzatie de sufocare. De cele mai multe ori insa afectarea cardiaca este complet asimptomatica, fiind descoperita tarziu in viata de adult.

Care sunt principalele simptome in reumatism?

Reumatism articular, prin examenul clinic auscultator al inimii si uneori examenul ecografic, poate decela afectarea valvulara. Manifestari neurologice — miscari necontrolate, ciudate ale corpului —cel mai frecvent ale mainilor, picioarelor si fetei — numite dansul sfantului Vitus sau mai cunoscut coreea Sydenham, insotite de comportament bizar — izbucniri de plans sau ras fara motiv, grimase, tulburari de scris, accentuate in conditii de efort fizic sau stres.

Coreea apare mai tarziu decat celelalte manifestari ale bolii, putand trece si 2 luni de la episodul infectios. La fel ca afectarea articulara, este in general o manifestare autolimitata, cu recuperare completa dupa cateva luni.

Investigatii radioimagistice si de laborator Examenele de laborator pun in evidenta prezenta unui proces inflamator — VSH, Proteina C reactiva, Fibrinogen au valori crescute si desi sunt analize nespecifice pot creste in multe alte bolisunt utile in urmarirea raspunsului la tratament.

Pentru diagnostic, este obligatorie o dovada de laborator a infectiei streptococice, mai ales la cei care nu au istoric de infectie streptococica recenta.

Reumatismul Articular Acut Și Artrita Reactivă Post-Streptococică

Exudatul faringian trebuie facut tuturor bolnavilor cu suspiciune de RAA. Un exudat reumatism articular negativ sau pozitiv nu exclude si respectiv nici nu stabileste cu certitudine diagnosticul de RAA.

Titrul ASLO de de unitati sau peste, la adult, este considerat doar usor crescut. Un titru de peste de unitati sau artroza arcadelor posterioare crestere semnificativa in dinamica dupa cateva saptamani a valorii ASLO, poate fi o dovada puternica pentru infectia recenta streptococica. Electrocardiograma este obligatorie pentru investigarea pacientului suspicionat de RAA. Prelungirea intervalului PR este criteriu minor de diagnostic al bolii.