Sistemul locomotor


trata artroza degetului mare

Alcătuire[ modificare modificare sursă ] Aparatul locomotor este alcătuit din oase, tendoane denumite și ligamente, îmbinările mobile dintre oase - articulațiile, și din mușchi. Totalitatea structurilor osoase ale unui organism formeaza scheletul. Acesta constitue un fel de "schelă" de susținere, care dă și formă generală și proporții, corpului omenesc.

Elementele scheletului contribuie esențial la menținerea posturii organismului, opunându-se încovoierilor posibile datorate împovărării reprezentate de greutatea corpului, acesta care aflându-se sub acțiunea gravitației terestre.

fractura de col femural neoperata

Oasele sunt legate între ele prin structuri de îmbinare de diferite feluri și forme, care le asigură mobilitate reciprocă, adică posibilitatea deplasării unora în raport cu altele. Aceste structuri sunt articulațiile.

dureri articulare dimineața provoacă

Oasele și articulațiile formeaza partea pasivă a aparatului locomotor. Pe oase se fixeaza mușchii striați scheletici. Aceștia acționeaza asupra oaselor și articulațiilor lor, ca asupra unor pârghii, constituind partea activă a aparatului locomotor, adică elementele lui mișcătoare, dinamice.

tratamentul articular în formidabil

În sistemul locomotor de imprimarea unor mișcări segmentelor osoase, mușchii mai intervin și în imobilizarea acestor segmente în anumite posturi, atitudini fizice.